CT-scanning stiller skarpe diagnoser

På Herlev Dyreklinik har de en 32 slice scanner, der stiller mere præcise diagnoser end røntgen.

Præcist som hos mennesker giver CT-scanning af kæledyr meget mere præcise diagnoser og dermed mere effektiv behandling af syge kæledyr end røntgenbilleder. Herlev Dyreklinik er en af de få dyreklinikker, som tilbyder teknologien.

Udfordringen med traditionel røntgen er, at billederne kun viser 2D-billeder, og nogle gange afslører røntgen slet ikke problemet.

Alle dyreejere ved, hvor ondt det gør, når familiens elskede hund eller kat bliver syg; og specielt når det er svært at stille en diagnose. På Herlev Dyreklinik, hvor de har specialiseret sig i at behandle hunde og katte og mindre kæledyr, bruger de CT-scanneren til at stille skarpe diagnoser.

”Vi er en af blot fem klinikker på Sjælland, som har investeret i CT-udstyret. Teknologien giver os mulighed for at se mange flere nuancer og dermed sikre en bedre og ofte mindre indgribende behandling af kæledyrene,” siger Kristian Kamstrup, der er dyrlæge, ph.d. og medindehaver af Herlev Dyreklinik, som har en 32 slice scanner.

Kristian Kamstrup ville ønske, at flere dyreejere og ikke mindst dyrlæger ville tage teknologien til sig, fordi diagnostikken er så klar, så behandlingen kan sættes hurtigt og effektivt ind. CT-scanning behøver heller ikke være dyrere end røntgen, fordi man hurtigere kommer frem til en diagnose.

CT afslører alle detaljer
Modsat røntgen, der gennemlyser og viser skyggerne, giver CT-scanninger meget tydelige tværsnit af kæledyret – helt ned til 0.5 mm. Det giver dyrlægen mulighed for virtuelt at ”bladre” gennem dyret og giver et skarpt billede af anatomien, hvilket fører til en nøjagtig diagnose på et øjeblik. CT-scanneren er specielt egnet til at stille diagnoserne på de mere diffuse forløb:

”Vi fik en jagthund henvist, som var blevet påkørt og kun ville ligge på siden. Hundens egen dyrlæge havde taget røntgen, der ikke stillede en diagnose. CT-scanningen viste dog hurtigt, at hunden ikke havde et brud, men at korsbenet trykkede imod nerver i ryggen. Så vi fik fremstillet nogle specielle implantater, og i dag har hunden været på jagt igen,” siger Kristian Kamstrup og uddyber:

”Udfordringen med traditionel røntgen er, at billederne kun viser 2D-billeder, og nogle gange afslører røntgen slet ikke problemet.”

Tidlig diagnostik med CT
”På CT kan vi tidligere finde spredninger af tumorer. Vi kan se dem helt ned til 3 mm i diameter. Ligeledes kan vi lettere se tumorer i hjernen. Dette er både på grund af tværsnit og brugen af kontrastmiddel, der får tumorerne til at træde frem.” siger Kristian Kamstrup.

En anden ny mulighed er tidlig diagnostik af den halte 6-7 måneder gamle hund. Der kan vi meget tidligere erkende vækstforstyrrelser end på røntgen. Det har stor betydning for sådan en hunds fremtid. Er kæledyret i en situation, hvor der er behov for operation, viser CT-scanningen i detaljer, hvor dyrlægen skal operere.

”Den præcision kan vi slet ikke få ved at bruge røntgen, så CT-scanningerne er med til at sikre præcise indgreb, som derfor ofte også bliver mindre omfattende og dermed mere skånsomme for dyret,” forklarer Kristian Kamstrup.

CT uden at skifte dyrlæge
På Herlev Dyreklinik modtager de mange kæledyr, som er blevet henvist til CT-scanning af egen dyrlæge.

”Vi har udstyret, så kæledyrsejere og dyrlæger kan trygt sende dyrene til en scanning hos os for at få stillet diagnosen, og så kan behandlingen foretages i vante rammer hos egen dyrlæge,” fortæller Kristian Kamstrup.

Hos Herlev Dyreklinik vurderes alle scanninger eksternt af veterinære diplomater i radiologi, som udarbejder en CT-rapport, der sendes til egen dyrlæge.

”Vi har også brugt scanneren til mindre kæledyr – Ja, selv en høne har vi scannet for at stille diagnosen,” siger Kristian Kamstrup, der er ved at tage en Master i ortopædkirurgi.
Kristian Kamstrup driver klinikken i Herlev sammen med sin kone Thea.

CT-scanninger af kæledyr er især brugbart indenfor undersøgelser af:

• Kraniet: tumorer, blødninger og misdannelser

• Brysthulen: fx tumorer, blødninger og misdannelser

• Bughulen: Fx tumorer, misdannelser i blodkarsystemet

• Skelettet: Fx knogler, rygsøjle, diskusprolapser og tumorer.

• Led: Fx vækstforstyrrelser i albuerne.

Læs mere på

www.herlevdyreklinik.dk